Pořádně rýži proplachujte, dokud voda, v níž je namožená, nezůstává čirá.
Rýži namočte alespoň na půl hodiny. Čím více, tím lépe. Půl hodina je minimum.
Rýži nechte zcedit alespoň čtvrt hodiny, aby odkapala přebytečná voda.
Do hrnce vsypte připravenou rýži, zalijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte vařit. Zhruba do dvaceti minut by měla být uvařená. To poznáte tak, že vytvoří na vrchu zploštělou kopuli s dírkami.
Nechte odstát alespoň deset minut.
Notes
V základním receptu chybí samozřejmě sůl. To je z toho důvodu, že pokud připravujete rýži na sushi, ochucujete ji až poté, co vychladne na určitou teplotu. Pokud rýži připravujete jako přílohu, prostě osolte vodu, v níž rýži vaříte. Rýže bude stejně slaná jako byla voda.PS: Netuším, jestli to takhle funguje i na parboilded rýži. Tu odmítám vařit.