Jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit a třetí ji mají jen za přílohu k omáčce. Já patřím mezi první skupinu, a tak se v přípravě rýže (a ostatně všeho) naprosto vyžívám. Správně připravená rýže je pro mě klíč k dobrému jídlu. Rýže není jen příloha. Měla by doplňovat celý pokrm, ne jen jinak prázdné místo na talíři.
Bez rýžovaru? Jde to!
Samozřejmě, že to jde. A dokonce mi chutná víc. Rýžovar dnes už vlastní mnoho domácností, protože kromě rýže v něm lze připravit i jiná jídla. Pokud ho ale nemáte, nezoufejte. S tímto receptem si připravíte stejně nadýchanou a možná ještě lepší!
Která je která?
Vše začíná výběrem druhu rýže. Dělí se podle barvy, délky zrna, textury nebo třeba aroma. (Kdo by si snad chtěl o tomto tématu něco počíst, mám pro něj malý odkaz.) Jsou lidé, kteří nedají dopustit na parboild texturu (já mezi ně nepatřím), jiní jsou ujetí na vůni jasmínové, další ji nemohou vystát.
Musím se přiznat, že po dlouhém uctívání jasmínové jsem zběhla. Mým momentálním (a asi doživotním) favoritem je bílá kulatozrnná, u nás prodávaná jako rýže na sushi. Nenechte se však jejím názvem zmást – hodí se ke všem pokrmům.

Klíčem k dobré rýži je namáčení
Jsme zvyklí namáčet luštěniny, ale víte, že namáčet by se měla i rýže? Nejen že ji tím před samotným vařením oživíte, ale také se zbavíte množství arzénu, který se v rýži vyskytuje. Jakmile tedy plodinu pořádně promyjete, zalijte ji vodou a nechte alespoň půl hodiny namočenou. Čím déle, tím samozřejmě lépe. Jakmile budete mít pocit, že vaše rýže je už pořádně vykoupaná, nechte ji ještě tak čtvrt hodiny v cedníku okapat.
Poměr vody ku rýži
Na internetu se dočtete různé množství poměrů, které mi nikdy nefungovaly. Jediný poměr, který mi vždy vyšel, je 1 hrnek rýže na 1,5 hrnku vody. Záleží ale na typu rýže a vašem sporáku. Stále však platí výše zmíněný poměr – dokonalosti pak docílíte při dalším vaření přidáním nebo odebráním vody (většinou jde fakt o pár mililitrů).
Ještě není konec!
Hotovou rýži poznáte tak, že se vám její horní vrstva promění v jakousi kopuli s dírkami, kterými utíkala pára. V hrnci samozřejmě není už voda. Ale ani tehdy není rýže hotová. Znovu ji přiklopte pokličkou a nechejte ještě chvilku dojít.
Malý tip na závěr
Pokud ji děláte jako přílohu, podle typu hlavního chodu si s ní můžete ještě trochu vyhrát. Zkuste například před vařením rýži ještě krátce restovat na másle. Zbavíte se tak nadměrné vody z namáčení a rýže dostane typickou nasládlou chuť. K rýži při vaření můžete také přidat celou cibuli a hřebíček, nebo třeba kardamon s anýzem (basmati, indická kuchyně).
Přeji dobrou chuť!
Výborná rýže bez rýžovaru
Vybavení
- nerezový hrnec s pokličkou
- miska
- cedník
- vařečka
Ingredience
- 1 hrnek rýže doporučuji Hakumaki
- 1,5 hrnku vody
Postup
- Pořádně rýži proplachujte, dokud voda, v níž je namožená, nezůstává čirá.
- Rýži namočte alespoň na půl hodiny. Čím více, tím lépe. Půl hodina je minimum.
- Rýži nechte zcedit alespoň čtvrt hodiny, aby odkapala přebytečná voda.
- Do hrnce vsypte připravenou rýži, zalijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte vařit. Zhruba do dvaceti minut by měla být uvařená. To poznáte tak, že vytvoří na vrchu zploštělou kopuli s dírkami.
- Nechte odstát alespoň deset minut.
Konečně pořádnej návod pro blbečky! 😀 Ne ale fakt, díky za to! Protože i ve svých 24 letech (jop, přesně tak!) neumím uvařit pořádně rejži 😀
Tak někdo prostě nějak extra nevaří. Já to dělám ráda. Můžeš se těšit na další recepty! :3
[…] už v jednom z mých předchozích článků, v nichž jsem mimo jiné popsala i postup přípravy této […]