Menu Zavřeno

Letní soba salát

Léto je tady a spoustě z nás se dost snížila potřeba jíst. Mě osobně představa svíčkové, kterou jinak miluju, v tom horku protáčí oči v sloup. Jakmile teploměr ukazuje více než 26 °C, sahám po lehčích a hlavně studených pokrmech. Jednou z mých oblíbených surovin je v tomhle ohledu rozhodně soba.

Co je to ta soba

Soba je japonské označení pohanky. Tahle skvělá bezlepková plodina pochází z Číny, odkud se postupně rozšířila jak na západ, tak na východ. K nám se dostala ve 12. století, takže nám rozhodně není cizí. Nudle z pohanky se jedly hlavně v Tibetu a Číně, odkud se rozšířily do Koreje a Japonska.

Ukončeme nyní ale lekci historie a vraťme se do kuchyně. Soba nudlí je několik druhů. U nás jsou k dostání nudle obsahující 20 % pohankové mouky, ale také 100% pohankové nudle. Samozřejmě si je můžeme vypracovat i doma, ale donutit pohankovou mouku, aby se spojila s vodou v těsto chce léta praxe kvůli absenci lepku. Proto se v domácím prostředí doporučuje poměr 8:2 pohankové mouky na mouku špaldovou. Tím sice potravina přestane být vhodná pro lidi, kteří mají problémy s lepkem, ale kuchař získá alespoň možnost, jak z hrudek a prášku uplácat těsto.

Pokud patříte mezi celiaky, alergiky nebo intolerantní jedince, našla jsem na netu jedny 100% pohankové nudle. Jen je vidím, sbíhají se mi sliny…

Výborný je salát s omeletou tamagoyaki, posypaný nadrobno nastříhanou řasou nori.

Jak nudle připravit

To, že nudle vhodíme do vroucí vody, je snad nad míru jasné, stejně jako fakt, že je dobré řídit se pokyny na obalu. (Co se týče domácí přípravy, chystám samostatný článek.) Nudle NESOLTE. Ztratily by pak svoji úžasně oříškovou chuť a staly by se z nich obyčejné špagety.

Tenhle odstavec píšu ale hlavně kvůli následující radě: Jakmile jsou nudle hotové, slijte je přes síto a pořádně je properte studenou vodou. Smyjete z nich tapiokový škrob, který sice zařídí, že se nudle při vaření neslepí, ale také jsou kvůli němu dost slizké.

Geniální je salát také jako příloha k měkoučkému kousku proteinu. (Nudle já, salát mamka, maso táta.)

Třešnička na dortu

Oříšky. Už jsem zmínila, že soba má oříškovou chuť? Sezamový olej také, a proto je naprosto úžasný parťák těchto (a vlastně většiny) nudlí. Kvalitní sójovka (třeba ta s nižším obsahem soli od Kikkomanu) zase pokrm skvěle dosolí a podpoří, wasabi mu dodá říz.

Jarní cibulka, nebo pažitka? To je oč tu běží! Pokud vám doma roste pažitka, neváhejte a vhoďte do salátu pořádnou hrst. Pokud jste sehnali čerstvou jarní cibulku, přidejte ji. Obě rostlinky dodají salátu letní nádech a společně se sezamovým semínkem to bude vypadat totálně gurmet!

Letní salát ze soby

Čas přípravy 5 min
Doba vaření 10 min
Celkový čas 15 min
Chod hlavní chod, oběd, příloha, salát, snídaně, večeře
Kuchyně japonská
Porce 4 porce

Ingredience
  

  • 300 g soba nudle
  • 3 kusy jarní cibulka nebo hrst nakrájené pažitky
  • 3 lžíce sójová omáčka KIKKOMAN
  • 3 lžíce voda
  • lžičky wasabi pasta
  • 1 lžíce sezamové semínko
  • 1 lžička sezamový olej

Postup
 

  • Soba nudle povařte v nesolené vodě podle návodu na obalu a po uvaření pořádně propláchnete vodou, dokud nebudou studené. Přemístěte do servírovací mísy a promíchejte se sezamovým olejem.
  • V misce smíchejte sójovou omáčku, vodu a wasabi pastu. Směs vlijte do mísy s nudlemi.
  • Přidejte sezamové semínko a nadrobno nakrájenou cibulku nebo pažitku a promíchejte.
  • Podávejte jako samostatné jídlo nebo přílohu.
Klíčové slovo léto, nudle, salát, soba
0 0 hlasů
Hodnocení článku
Odběr novinek
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Jsem zvědavá na tvůj názor! Zanech mi prosím komentář!x
()
x